17:08 - ERDOĞAN TOPRAK HAFTALIK DEĞERLENDİRME RAPORU 20 NİSAN 2020
01:38 - 23 Nisan 2020
00:52 - Başkan Gökhan Yüksel, Canlı Yayında Kartallılara Seslendi
00:44 - Atatürk ve Ulusal Egemenlik
17:57 - BİR ANESTEZİ DOKTORUNDAN CORONA İÇİN SON ÇAĞRI
10:42 - ‘Kartal Belediyesi, 23 Nisan Resim ve Şiir Yarışması’nın Sonuçları Açıklandı
15:00 - Mektubun Var Türkiye’m
NE YAPABİLİRİM ?
Korona virüs dünyayı belirsizliğe sürükledi ve pandemi hakkında sürekli kötü haberler yüzünden kendimizi kötü hissedebiliriz. . Bütün bunlar, özellikle kapalı alanlarda bakıma muhtaç insanları, anksiyete ve OKB gibi koşullarla yaşayan insanların zihinsel sağlığını olumsuz yönde etkiliyor.
Peki zihinsel sağlığımızı nasıl koruyabiliriz?
Haberlerden dolayı endişe etmek doğaldır, ancak birçok insan için bu durum mevcut zihinsel sağlık sorunlarını daha da arttırabilir ve kötüleşebilirler.
Dünya Sağlık Örgütü , korona virüs salgını sırasında zihinsel sağlığımızı korumaya yönelik tavsiyeler de bulunuyor. Bunu memnuniyetle karşılıyoruz.
Genellikle yaşanacak sorunların başında kontrolümüzü yitir irerek kontrolsüz eylemlerde bulunabiliriz. Kontrolden çıkma ve belirsizliği tol ere edememe korkusu birçok anksiyete bozukluğunun ortak özellikleridir. Dolayısıyla, önceden kaygı şüphe ve panik atak olanlar için zor bir dönem olacağı ortadadır.
Bilinmeyen hakkında endişelenme ve bir şeylerin gerçekleşmesini beklemeden daha fazla endişeli olmak mevcut durumu daha da zora sokacaktır. Korona virüsün makro ölçekte düşünerek akıl sağlığımızı bozmamalıyız.
Peki zihinsel sağlığımızı nasıl koruyabiliriz?
Haberleri sınırlandırın ve okuduklarınıza dikkat edin.
Korona virüs hakkında birçok haber okumaya çalışmak yada izlemek , yaşadığımız kısır mekanlarda yaşayanların endişeleri panik atak olmalarına neden oldu.
Endişeli hissettiğimizde ,düşüncelerimiz kontrolden çıkabilir .Sonuçta baş edemeyeceğimiz düşüncelerimiz sonrasında felaket senaryolarıyla kötü bir sonla karşılaşabiliriz.
Endişem şu anda yaşadıklarımızla baş edemeyecek gücü olmayan ailelerdir.
Belki de hepimiz tanıdığımız diğer yaşlı insanlar için endişeleniyoruz.
Genellikle acı çektiğimiz zaman bir durumdan uzaklaşabilmeliyiz.
Bu bizim kontrolü sağlamamız gereken en önemli davranışımız olmalıdır. Bu benim elimde değil diyerek kendimizi kaybetmemeliyiz.
Aslında şu anda herkes sosyal medyaya yüklenmiş durumda!!
Bu salgından dolayı kayıpları çok yakından izlemekte Ve acıyı en derinden hissetmekteyiz.
O halde haber web sitelerinden ve sosyal medyadan uzun süre uzak kalarak endişelerimizden kurtulmalıyız.
Doğru güvenilir bilgilenme krizin aşılmasında önemli bir adım olacaktır. Konusunda deneyimli kişi ve kurumların süreci doğru yönetmeleri gerekir. Devlet sosyal devlet olarak hassasiyetini en üst düzeye çekerek toplumu gerecek hiçbir eylemde ve söylemde bulunmaması gerekir.
Pandemi ile mücadele de Toplumsal barış ve mutabakat çok önemlidir
Ayrıca üniversiteler ve birçok hastalık için kurulan dernek ve vakıfların görevlerini yapmalarına bu dönemde devlet ve tüm kamu kurumları yardımcı olmaları gerekir. Bu toplumu diri tutarak yarınlara güvenle bakılmasına sebep olacaktır. Toplumsal barış ve aidiyet olmazsa bu sorunları aşmak mümkün olmayacaktır. Bizim buna gücümüz yeter.
Temel ihtiyaçların karşılanması için sağlıklı marketler organize edilmelidir.
Endişelerimizi ortadan kaldıracak çözüm önerilerimizi gerek dostlarımızla ve ilgili kurumlarla paylaşmalıyız.
Kendinizi iyi hissettirmeyen şeyleri okumak veya izlemek yerine resim yapmayı şiir yazmayı yaşadığımız anları hikâyeye çevirerek yazmayı denemeliyiz. Bugün nasıl bir iyilik yapayım derseniz. Önce kendinizi sevin.
Sonra eşinize onu ne kadar sevdiğinizi söyleyin.
Çocuklarınızın yanın giderek onlarla ilgilenin, yanaklarını, okşayın öpün ve onlara sarılın. Aile büyüklerine yalnız olmadıklarını hatırlatın . Varsa ihtiyaçlarını giderin .Anne baba ve kardeşlerinizi arayın . Komşularınıza merhaba deyin. Dostlarınızı arayın. Tabi iki bunu bir günde yapamazsınız. Hafta yı planlayın . TV’lerde dünya gezilerine ve tarihi geçmişe takılarak anı yaşayın. Kitap okuyun . Film seyredin. Harcadığınız zamanı doğru planlayın . Sürekli Haber ve tartışma programlarını izlemeyin gündemi takip etmek için belirli bir zamana karar verin.
Çok fazla yanlış bilgi var .
Devlet ve kurumsal web siteleri gibi güvenilir bilgi kaynaklarına bağlı kalarak haberdar olun.
İlgili yerel yönetim birimleriyle sürekli iletişimde bulunun . Belediyelerinize sahip çıkın size en yakın kurum Belediyeleriniz olacaktır. Belediye Meclis üyeleriniz olacaktır. Muhtarlarınızla sürekli iletişimde olun.
Bağlı bulunduğunuz STK ve demokratik kitle örgütleriyle diyaloglarınızı kesmeyin.
Yakın çevrenizde bulunan sağlık çalışanlarınıza moral vermeyi unutmayın
Sosyal medyadan mola verin ve sizi tetikleyen şeylerin sesini kapatın
İhtiyaçlar sadece maddi olmayabilir
Manevi olarak insanların yalnızlıklarını gidermek gerekliliği vardır.
Sizin dışınızda başkalarına umut ve pozitif mesajlar göndermeyi kendimize görev edersek
Kimsesiz çocuklara veya bakıma muhtaç insanlara mektup yazmalıyız.
HERKESİN BİR MEKTUBU VAR
Kampanyası ile insanları insanlara insanları kurumlara yakınlaştırmalıyız. Dahası Geleceğe mektuplar yazabiliriz
Resim ve öykü şiir masal yarışmaları yapabiliriz bunu kitaplara dönüştürebiliriz.
Her ilin bir kitabı olsun.
Her ilçenin bir kitabı olsun
Her mahallenin bir kitabı olsun
Kimse topraktan uzak kalmasın diye herkes balkonunda bir bitki yetiştirsin. Bunlar daha da çoğaltılabiliriz.
Sporunuzu yapmayı unutmayın .Hasta olanlar ilaçlarını almayı unutmasın. Uyku düzeninizi bozmayın. .Uykunuza dikkat edin. Moralinizi güçlü tutun . Zorlukları birlikte aşacağız.Kendinizi ve ailenizi korumak en önemli göreviniz olsun . Kendini koru, Aileni koru ,Çevreni koru, Mahalleni koruyacaksın. Mahalleni korursan ilçeni ,İlçeni korursan ilini, İl’ini korursan Ülkeni koruyacaksın
Kalın sağlıcakla